sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Tulum

Yhtenä sukellusten välipäivänä kävimme katselemassa raunioita Tulumissa. Tulum on noin 60 km päässä Play del Carmenista. Tulum pieni kylä, jossa kiinnostavaa on mayainkojen rakennusten rauniot. Menimme Tulumiin linja-autolla, joka maksoi noin 70 pesoa henkilö. Takaisin tulimme colectivos-pakulla, jolloin hinta oli 40 pesoa henkilö. Play del Carmenissa taksikuskit tarjoutuivat viemään 10 dollarilla Tulumiin. Takaisin tulo taksilla olisi maksanut  550 pesoa eli noin 55 dollaria. Tulumiin tehdään myös opastettuja retkiä Play del Carmenista tai oppaan voi palkata myös Tulumista. 

Bussit ja taksit jättävät matkustajat noin kilometrin päähän itse raunioista. Matkan voi tehdä myös "traktorijunalla". 


Molemmin puolin tietä koko matkan raunioille oli pieniä ravintoloita ja matkamuistomyymälöitä. 


Pääsymaksu Tulumin raunioille oli 59 pesoa henkilöltä. Meillä meni kierrellessä reilu pari tuntia.
Ennen kuin pääsimme itse raunioiden luokse tapasimme tämän pesukarhun ruokailemassa.

Tämä iguaani näytti toivottavan meidät tervetulleeksi Tulumin rauniokaupunkiin. 

Tulum tarkoittaa muuria. Tulumin alkuperäinen nimi on ollut Zamá, joka tarkoittaa nousevaa aurinkoa. Tulum on todennäköisesti rakennettu 900-luvulla ja se autioitui joskus 1500-luvulla kun espanjalaiset valloittajat saapuivat Meksikoon. Aikoinaan Tulumissa oli noin 1000-1600 asukasta, joten ei mitenkään iso kaupunki. Tulum "löydettiin" uudelleen 1840 -luvulla. Tulumista voit käydä lukemassa lisää täältä, sivulla on myös kartta raunioista. Tulum on rakennettu aivan merenrannalle törmälle, niin että näkymät Karibian merelle ovat todella kauniit.
Tuulen temppeli
Näköala Tuulen Temppelin luota

House of Cenote, joka on jonkilainen kaivon suojaksi rakennettu taloa

Yleisnäkymä Tulumin raunioille
Castillo eli Linna on suurin rakennus Tulumissa. Sekin on aivan meren äärellä.  

Voiko rannalla olla hienompia näkymiä?


House of Halach Uinic on ollut kuninkaan asunto.


House of Columns lienee saanut nimensä runsaasta pylväistöstä. Se on toiseksi suurin rakennus Tulumissa.Yksityiskohta Fresko temppelin seinästä. Vaikka nykyisin kaikki rauniot ovat harmaan kiven värisiä, niin kun Tulum on ollut asuttu, niin taloissa on ollut värikkäät seinät. Joissain kohdissa on vielä pieniä maalijäänteitä, mutta maalit ovat hävinneet vuosisatojen saatossa.

Tänä päivänä Tulumissa asustaa runsaasti iguaaneja, joita näkyi kaikkialla ja kovin olivat tottuneita kuvaaviin turisteihin. Kulkivat missä tahtoivat ja turisti sai väistyä, jos sattui kävelyreittit risteävän. Lisäksi yksi ranta oli rauhoitettu kilpikonnien pesimäpaikaksi.

 

Kasvillisuus oli todella mielenkiintoisen näköistä Tulumissa. 


 
Päivä Tulumissa oli todella mielenkiintoinen ja kuuma. Aurinko paistoi täydeltä terältä. Tulumiin kannattaa mennä mahdollisimman ajoissa. Kun olimme tulossa pois, niin meitä vastaan tuli todella monta isoa turistiporukkaa. Lisäksi kannattaa ottaa juomavettä mukaan, koska raunioilla ei ole mitään paikka, josta voisi ostaa juomaa. Viimeisin paikka ostaa juotavaa on sisäänpääsyn vieressä oleva kauppa, josta voi ostaa myös opaskirjoja, joista minäkin ongin tiedot näistä rakennuksista. Myytävänä on myös matkamuistoja. Myös uimapuku kannattaa pakata mukaan, jotta voi pulahtaa halutessa uimaan meressä. 

Oikein hyvää alkavaa viikkoa kaikille.

6 kommenttia:

 1. Oi kuin mukavia kuvia:)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Currykaneli päivästä Tulumissa! Upeita kuvia ja mielenkiintoista historiaa. Pesukarhuja ja iguaaneja. Onpa teillä ollut hieno retkipäivä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulia, kiva kun viihdyit. Päivä oli todella kiva ja ne iguaanit olivat todella hauskoja seurata.

   Poista
 3. Mielenkiintoisia paikkoja tuolta matkan varrelta ja pääsee hyvin paikallisiin tunnelmiin mukaan kuvia katsellessa :). Lämmintä ainakin näyttäisi olevan ja nuo merimaisemat on kanssa aina niin hienoja katseltavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanna :). Lämmintä todella oli päivisin siinä 27-30 astetta lämmintä ja öisinkin noin 22 astetta, joten hyvin tarkeni.

   Poista