lauantai 10. tammikuuta 2015

Ei lentänyt kalakukko


Kävin keskiviikkona Kuopiossa ja poislähtiessä matkalla yliopistolta rautatieasemalle nappasin muutaman kuvan, jotka nyt kuitenkin päätin laittaa postaukseen. Osassa kuvissa on valkoisia pisteitä, jotka ovat lumihiutaleita, koska lunta sateli jonkun verran. Postauksessa on aika paljon linkkeljä, jotka johdattavat nettisivuille, joissa on lisää tietoa ko. asiasta.


Kuopiohan on Savon "pääkaupunki", jossa asuu reilut 100000 asukasta ja noin 1/4 osaa kaupungin pinta-alasta on veisistöjä. Tunnetuimpia Kuopion nähtävyyksiä on todennäköisesti Puijon torni ja Ortodoksinen kirkkomuseo. Tunnetuimpia Kuopion tapahtumia on taas luultavasti Kuopio tanssii ja soi sekä Kuopion kansainväliset viinijuhlat.

Kuopion kampus on osa Itä-Suomen yliopistoa, jolla on kampukset myös Joensuussa ja Savonlinnassa. Itä-Suomen yliopistolla on neljä tiedekuntaa: filosofinen tiedekunta, luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunta, terveystieteiden tiedekunta sekä yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta ja se muodostettiin 2010 yhdistämällä Kuopion ja Joensuun yliopistot. Canthia, joka on tässä kuvattuna on vain yksi Kuopion kampuksen rakennuksista. Nimi on tietenkin tullut Minna Canthilta.

 


Ei ole kukaan istuskellut vähään aikaan tässä

Hetki sininen

Oikopolku 
Ei pelaa KUPS juuri nyt

Turon entinen tehdaskiinteistö on nykyisin muutettu asuintaloksi. 

Itä-Suomen poliisilaitoksen pääpoliisiasema
Niiralan koulu, joka on tällä hetkellä Jynkän koulun väistötilana


Matkalla rautatieasemalle on myös Kuopion vanha kasarmialue, jossa nykyisin on ilmeisesti sosiaalitoimen yksiköitä, kuten lastensuojelun yksikkö sekä ainakin kaksi päiväkotia. Kasarmialueen edessä on kaksi upeaa tiilitaloa ja useampi puinen rakennus.Hanna Partaselta saa maailman parhaat kalakukot, ainakin monen Kuopiolaisen mielestä, mutta minä henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että Äiti tekee ne kaikkein parhaimmat :).

Pohjois-Savon verotoimisto on todella kauniissa talossa
Pari valokuvaa keskustassa sijaitsevasta Sankaripuistosta, joka on hautausmaa.


Kuvassa on Kuopion keskustaa puoli neljän ruuhkan aikaan
Kuopion kaupungintalo on torin reunalla ja se on rakennettu 1882-1885 ja sen on suunnitellut arkitehti F.A. Sjöström. Kuopion kaupungintalo on valittu Suomen kolmanneksi kauneimmaksi kaupungintaloksi vuonna 2009 järjestetyssä Kauneimmat kunnantalot -äänestyksessä. En kyllä ihmettele ja ainakin kotikaupunkini Espoon homeisen kaupungintalon se voittaa kirkkaasti.Kuopion tori, jonka perällä näkyy kauppahalli sekä kauppakeskus Apaja. Valitettavasti tällä kertaa ei ollut aikaa poiketa ostoksille.Kuopion rautatieaseman asemarakennus on valmistunut vuonna 1934 ja sen ovat suunnitelleet Jarl Ungern ja Thure Hellström. Asemarakennuksen yläkerrassa on hostelli, jossa on jopa joskus tullut yövyttyä. 

Eipä kuljetta enää "Lentävä kalakukko-juna" ihmisiä Helsingin ja Kuopion väliä.
»Riihimäk ja Lahti, Koovola, Mikkelj – Koovola, Mikkelj.
Siipilöissä loestaa raota ja nikkelj, Lentävä Kalakukko!
Kuopijossa ollaan, purkavus alkoo – purkavus alkoo.
Asemalla oekoo väsynyttä jalakoo Lentävä Kalakukko!
Pyörät ne laaloivat: "Kuopijoon käy tie!"
Kiskotkin kirskuivat: "Tervehykset vie!"»
(Sanat Reino Helismaa)


Ajattelin kokeilla työskentelyvaunua ja oli todella rauhallista, koska en saanut matkatoveria samaan vaunuun.
Junien aikataulussa pysyminen on ajoittain ollut hieman huonoa ja tämän kertaisen oman empiirisen tutkimukseni mukaan, joka käsitti kolme eri matkaa VR:llä, ensin Helsinki-Mikkeli, sitten Mikkeli-Kuopio ja vielä Kuopio-Pasila, niin VR oli myöhässä jokaisella matkalla 6-16 minuuttia. Ja mikä siis on tutkimuksen tulos: VR on myöhässä 100%:sti. I´ll rest my case.

Lopuksi haluan vielä kehua heräteostostani, jonka tein viime maanataina. Tämä pieni Airamin termospullo todella pelasti matkani. Termospullo piti kahvin kuumana ja se oli todella helppo avata yhdellä kädellä.


Joku saattaa nyt ihmetellä, että mistä moinen Kuopion postaus. No sain jo jokin aikaa sitten päähäni, että aikuisena voisi olla kiva opiskella lisää. Opiskelu on ollutkin todella mielenkiintoista, mutta hieman haastavaa kokopäivätyön ohella, mutta nyt sitten pitäisi pian tulla piste tälle opiskelulle ja saada vihdoin viimein valmiiksi gradu. Tämän kertainen syy Kuopion-matkani oli graduohjaajani tapaaminen. Ohjaus oli todella antoisa ja opettavainen. 

Aivan lopuksi vielä lämmin tervetulotoivotus Tuitiinalle lukijoideni joukkoon. 

15 kommenttia:

 1. Tuo ruuhka-ajan kuva oli huippu :-)
  Systerin ex-poikaystävä oli Kuopiosta kotoisin ja otti pahasti nokkiinsa, kun kysyin, että onko teillä Kuopiossa liikennevalot. Kysymys oli tarkoitettu vitsiksi, mutta taisimme olla aivan totaalisen eri leveleillä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rouva Kivitikka.Mä niin ymmärrän sun kysymyksen. Toisaalta on niin mukavaa, kun kenelläkään ei ole kiire :).

   Poista
 2. Upeita kuvia Kuopiosta:)

  VastaaPoista
 3. Kiitos <3
  Olikin kiva katsella ottamiasi kuvia Kuopiosta, niin tutunnäköisiä rakennuksia ja paikkoja, on siellä tullut vuosien varrella kierreltyä, kun olemme veljeni perheen luona vierailleet ja olen minä pari viikonloppua erilaisissa koulutustapahtumissa siellä viettänyt.
  Aika kätevän oloinen tuo Airamin termari, oiva matkakumppani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuopio on kyllä todella kaunis kaupunki kesällä ja paljon siellä on myös nähtävää. Oon niin tyytyväinen termariini.

   Poista
 4. Hauskaa, sillä minäkin kävin joulun jälkeen Kuopiossa, postauksia tulossa lähipäivinä. Melkein ennätit viedä minulta kaikki juttuvinkit =D. Ei vaiskaan, mukavaa oli nähdä Kuopio "sinun silmin" =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva nähdä mitä sinä olet kuvannut Kuopiosta. Mä todellakin vaan näpsin kuvia siitä matkalta yliopistolta rautatieasemalta. Siellä olisi niin paljon muutakin kuvattavaa.

   Poista
 5. Kiva Kuopio-kierros!

  Minä en ole koskaan oikein ollut kalakukon ystävä, kun minusta sitä kalaa on kukossa aina liikaa suhteessa siihen kuoreen. Olen enempi lanttukukko-ihminen, ja kyllä se on niin, että äiti tekee parhaat lanttukukotkin. :-)

  Ei tainnut Espoo pärjätä kauneimmat kunnantalot -kisassa. :-D

  Onko tuo termari semmoinen, että siitä voi juoda suoraan, vai aukeaako tuosta yläosasta jokin kuppiosa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu :)
   Mun äiti taas on osannut aina laittaa sitä taikinaa tarpeeksi ja aivan lapsena en muuta syönytkään kalakukosta kuin sitä kuoriosaa.
   En tiedä miten Espoon kävi, mutta huonosti luulen. Termarista voi juoda suoraan ja siinä oli jotenkin todella hyvä suutuntuma. Tykkään kovasti.

   Poista
 6. Kiva käydä näin Kuopiossa blogin kautta. Itselleni vieras kaupunki. Mulla on Clas Ohlsonilta ostettu termari ja se valuttaa retkellä sisältönsä reppuun. :( Ihan susi. Airam ei varmaan sitä tee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin juuri, että pitää yrittää keväällä kun taas käy Kuopiossa niin saada vähän muualtakin Kuopiosta kuvia. Airam tuntui pitävän kahvin sisällään, mutta muistan yhden Ikean termarin, joka tärveli kirjaston kirjan repussani ja siksi aina vähän suhtaudun epäillen noihin termareihin.

   Poista
 7. Ihanaa katsella talvisia kuvia sieltä Suomesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuopiossa on sentään talvi. Toisin kuin täällä pääkaupunkiseudulla. Pihalta on lumet taas sulaneet niin, että nurmikko näkyy :)

   Poista
 8. Voi, miten hienoja kuvia olet Kuopiosta ottanut. Siellä on paljon enemmän lunta kuin täällä Turun kulmilla. Kuvaajat katselevat kaupunkia linssin läpi, eikä se ole huono tapa lainkaan, minusta niin saa eri paikoista paljon enemmän ulos!
  Ja CurryKaneli - heitin sinua haasteella, otatko vastaan. Blogissani nimellä 7 kysymystä.
  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista