keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Nenästäkö apina tunnetaan?

Yhtenä päivänä lähdimme retkelle katsomaan nenäapinoita sekä tulikärpäsiä. Retken ostimme hotelliltamme paikalliselta retkien myyjältä. Retki maksoi  380 ringettiä eli noin 18 euroa per henkilö. Retkelle osallistui lisäksemme yksi yhdysvaltalainen ja yksi sveitiläinen parikunta, joten porukkamme ei ollut suuren suuri. Oppaamme oli todella asiantunteva. Meitä oli varoitettu, että emme ehkä näkisi nenäapioita, koska ne  ovat hieman oikukkaita ja olisimme menossa alueelle, jossa ne elävät vapaana eivätkä missään reservaatissa. Ajoimme pikkubussilla noin parisen tuntia, kunnes saavuimme erään talon pihalle, jossa saimme teetä ja paikallisia pannukakkuja sekä banaanileivoksia.







Sen jälkeen lähdimme veneellä ajamaan Tempasuk-jokea pitkin ja kuinka ollakaan nenäapinat ilmetyivät vastapäiselle rannalle ruokailemaan. Valitettavasti apinat vain olivat hieman ujoja ja pysyivät melko kaukana rannasta, joten kuvat eivät ole kovin hyviä ja urospuoliset, joilla ne isot nenät, olivat meihin selin koko ajan. Oppaamme kertoman mukaan nenäapinat elävät pienissä laumoissa, joissa yhdella urospuolisella apinalla on muutama naaras laumassaan ja näiden jälkeläiset. Naaraspuoliset jäävät laumaan, mutta urospuoliset lähtevät laumasta, kun heidän emo saa uuden pienokaisen. Nuoret urokset muodostavat omia poikamiesten laumojaan. Urospuolisella nenän suuri koko houkuttelee naaraita, mitä suurempi nenä, niin sitä kiinnostuneempia naaraat ovat. Nenän koosta ja muodosta apinat voi tunnistaa, jos niitä pääsee seuraamaan lähempää ja pidempää.




Nenäapinat ovat erittäin harvinaisia ja niitä esiintyy vain Borneolla. Nenäapinat ovat rauhallisia ja liikkuvat yleensä hyvinkin rauhallisesti, vain vaaran uhatessa ne voivat liikkua hyvinkin nopeasti. Nenäapinat ruokailevat yleensä vain aamuisin ja iltaisin. Nenäapinat voivat syödä myös muille apinoille myrkyllisiä lehtiä, kukkia ja hedelmiä, koska niillä on kaksiosainen vatsa. Vatsan ensimmäisessä osassa myrkyt neutralisoituvat. Tämä on hyvä sinäänsä, kosta täten nenäapinat eivät joudu kilpailemaan ruuasta. Englanniksi nenäapina on proboscis monkey ja malajinkielellä monyet belanda eli hollantilainen apina. Kuulemma koska apinat muistuttavat hollantilaisia valloittajia, iso nenä ja vatsa. 








Kun olimme aikamme seuranneet apinoiden ruokailua ja ne siirtyivät pois näkyvistä, lähdimme jatkamaan matkaa veneellä eteenpäin. Näimme reissun aikana muutaman erilaisen haikaran, yhden liskon, marakattiperheen sekä kuningaskalastajan. Lisäksi pääsimme seuraamaan paikallisten rouvien rapumertojen kokemista. 














Pysähdyimme pieneksi hetkeksi ja rantauduimme katsomaan Etelä-Kiinan meren tyrskyjä.







paikallinen soutuvene


Kun olimme olleet noin pari tuntia veneretkellä, palasimme maihin ja söimme illallisen. Sen jälkeen ajoimme Nanamun-joelle, jossa ihailimme auringonlaskua. Tällä joella näimme tulikärpäsiä. Valitettavasti en saanut kuvattua tulikärpäsiä, mutta se oli todella uskomaton kokemus. Joella oli aivan pimeää ja hiljaista ja yht´äkkiä, aivan kuin joku olisi napsauttanut katkaisijaa. Joenpenkka alkoi hehkua miljoonin pienen valoin. Pikku hiljaa tulikärpäset alkoivat siirtyä kohti venettämme ja koko joen pinta oli täynnä "pieniä lamppuja". Vaikka kuvaa ei olekkaan, niin muistoissa ne tulikärpäset vilkkuvat pitkään. Laitan tämän auringonlaskukuvan vaikka se onkin todella rakeinen, mutta pidän sen värityksestä.

 
Takaisin ajoimme sitten pimeässä, mutta yksi todella hauska näkymä oli matkalla. Sabahissa on paljon liikenneympyröitä ja niiden halkaisija on aika iso. Monessa on jokin koriste tai patsas, mutta yhdessä ympyrässä oli viisi lehmää syömässä rauhassa ruohoa. Harmitti ettei kamera ollut  valmiina.

Oikein hauskaa Vappua kaikille!

10 kommenttia:

  1. Kiva postaus kuvineen! En tiennyt, että nenäapinoita on vain Borneolla. Pienenä mulla oli nenäapinakiiltokuva, on jäänyt jostain syystä mieleen. Kai se huvitti silloin lapsena. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liiolii. Munkin piti tarkastaa tieto, koska ensin kuvittelin ymmärtäneeni väärin oppaamme sanomisen, mutta nämä varsinaiset nenäapina asuvat vain Borneolla. Indonesian puoleisissa osissa niitä on enemmän, toistaiseksi. Valitettavasti Borneolla suoritetaan sademetsien hakkuita ja tilalle istutetaan öljypalmuja, joka vähentää ei vain nenäapinoiden vaan myös kaikkien muiden eläimien elinolosuhteita.

      Poista
  2. Niin ihania hauskoja kuvia:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ritva. Myös sinun kuvasi blogissasi ovat ihania.

      Poista
  3. Kauniita kuvia :) Tykkään apinoista, mutta en tiedä jos livenä roikkuisivat kaulassa :D

    Mukavaa vappua ja terkkuja Lapista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Kiitos ja tervetuloa mukaan. En mäkään halua apinaa kaulaan roikkumaan, mutta mielelläni katselen niitä, kuten liskoja pienen matkan päästä.
      Kävin blogissasi ja olen kanssasi samaa mieltä, että kaipaan niitä tavallisia suomalaisia sisustusohjelmia. Mäkin kerran mietin, että mihin on hävinneet kaikki sisustusohjelmat, mutta nyt on vaan esillä sellaisia miljoonakoteja. Hienoja on, mutta ei meidän tuloilla.

      Poista
  4. Eikä, miten suloisia nuo nenäapinat olivat, ja siis mikä nenä =D. Ihania matkakuvia kaikki. Kiitos jälleen tästä nojatuolimatkasta ja ihanaa vapunaikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katinka. Aurinkomatkat tekee näköjään ensi talvena yhdistelmää Hong Kong - Kota Kinabalu, jos sattuu kiinnostamaan talvireissuksi =)

      Poista
  5. Aivan ihania eläinkuvia:) Ja hauskat nenäapinat;D Hyvää vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Jael. Oikein hauskaa vappua sinullekin.

      Poista