sunnuntai 9. elokuuta 2015

Maan alla

Kukkapillin Satu kirjoitti heinäkuun alkupuolella blogissaan Outokummun kaivosmuseosta, josta voit lukea täältä. Siitä sain ajatuksen, että kun oli sateinen päivä, niin voisi lähteä käymään Tytyrin kaivosmuseossa, johon ei olisi kovin pitkä matka mökiltä. Kun vielä Veli, joka oli kyläilemässä mökillä, ei myöskään ollut koskaan siellä käynyt, niin päätimme lähteä tutustumaan paikkaan.

Tytyrin kaivosmuseoon ei pääse tutustumaan ominpäin, vaan on osallistuttava opastetulle noin 1,5 tuntia kestävälle kierrokselle. Kierrokset lähtevät tiettyinä aikoina, mutta mitään ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Kannattaa vaan olla hyvissä ajoin paikalla, niin mukaan pääsee. Opastettu kierros maksoi 14€.


Maan alle siirryttiin autolla. Museo sijaitsee tasolla 110, joka on 80 metriä maanpinnan alapuolella. Museossa on +8 astetta lämmintä, joten kannattaa pukeutua lämpimästi.   Tosin myös talvella asteita on +8, joten silloin voi tula hiki talvitakissa. Museon toimistosta saa kyllä mukaan viltin tarvittaessa. Maaperä on epätasainen ja paikoitellen hyvinkin kostea ja mutainen, joten kannattaa miettiä myös hyviä kenkiä. Maan alla pitää käyttää kaikkialla muualla, paitsi Tytyri-salissa kypärää. Vierailijoille on valkoiset kypärät ja oppailla keltaiset, joissa oli heidän nimensä. 




Aluksi meille kerrottiin kaivoksen alkuajoista sekä esineistä, joita oli esillä ja sen jälkeen saimme tutkia ja kuvat esineistöä. Lohjalla kalkkia on alettu louhia jo 1897, ensin avolouhoksena ja 1956 on siirrytty kokonaan maan alle. Nykyisin kaivetaan 350 metrin syvyydessä ja kaivoskäytäviä on yhteensä 60 kilometriä. Tytyrissä on myös Kone vuokralaisena. Koneella on 300 metriä syviä kuiluja, joissa he tutkivat ja kehittävät hissitekniikkaa.



Kun oppaamme oli kertonut kaivoksen syntyhistoriasta sekä esillä olevista laitteista, saimme tutkia työkoneita lähemmin.








Tämä kone olisi myynnissä 1€/kg ja painoa oli jotain reilut 20000 kg.




Näitä raappoja oli erikokoisia, niillä on aikoinaan siirretty kivenlohkareet ylös kaivoksesta

Opastuksen aikana opin sen, että syy miksi Suomesta ei löydy fossiilaja on se, että Suomen maaperä on muodostunut ennen kuin mitään eliölistä oli syntynyt.
Kalkkikiveä


Työkalutkin on ihan omaa luokkaansa
Kierroksen aikana oli todella hyvin kuvattu ja kerrottu kaivoksen historiasta ja toiminnasta

Huhuu, onko siellä joku?
Näin on porattu ennen kallioon reikiä, joista sitten on laitettu räjäytyspanokset, että kallio on saatu palasiksi
On siinä kompressorilla kokoa
Kierroksen loppupuolella oli musiikki- ja valoshow suuressa louhoksessa, jonka koko oli noin 100x100 metriä. Valitettavasti siellä oli niin pimeää, että kuvat eivät onnistuneet. Voisin sanoa, että kaiken kaikkiaan kierros kaivoksessa oli hyvin järjestetty ja opas oli todella ammattitaitoinen . Kierroksen me päätimme kipuamalla vanhaa 300 metriä pitkää kuilua pitkin, jossa oli 540 rappusta maanpinnalle. Portaat ovat oikealla.


Tytyrin kaivosmuseon aukiloajoista ja muusta voit lukea lisää täältä. Myös Facebook-sivut löytyvät. Voin kyllä suositella käymistä Tytyrissä.

Oikein hyvää ja aurinkoista viikon alkua kaikille!

8 kommenttia:

  1. Onpa siellä kaiken moista nähtävää, olen tuolla outokummunkaivoksen pihalla käynyt siskoni asuu aika lähellä. Mukavaa alkavaa viikkoa:)

    VastaaPoista
  2. Hienoja kuvia, joskaan näin ahtaanpaikan kammoisena sain sydämentykytystä pelkästä ajatuksesta mennä maan alle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rouva Kivitikka. Toisaalta ei siellänyt niin ahdasta ollut. Hämärää tokikin.

      Poista
  3. Ihanaa, kiitos tästä! Kyllä mun pitää ehdottomasti Tytyriin vielä päästä. Olet saanut niin hienoja kuvia, että jäin miettimään, otitko kuvat salamalla ja oliko tuolla millainen valaistus? Minä kun olen ihan surkea kuvaamaan pimeässä - tai ehkä se johtuu kumminkin kamerasta... :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu :). Kannattaa ehdottomasti käydä. Kuvat on salamalla, siellä oli aika hämärää. Toisaalta on ihan hyvä, että kuvat ei ole kovin kirkkaita, koska valoisaa siellä ei ollut. Mulla ei ole erillistä salamaa vaan on sellainen pieni salama.

      Poista
  4. Kiehtovan näköinen paikka. Kävin Högforsin rautaruukilla opiskellessani sivuaineena folkloristiikkaa silloin joskus. Keräsimme työntekijöiden muistitietoa ruukista. Miehisissä ympäristöissä on jotain jännittävää. :D Kaivoksessa en ole päässyt koskaan käymään, vielä ainakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannatta käydä tuolla. Vanhassa taukotuvassa oli hienoja kuvia kaivoksen alkuajoilta lähtien. Tosin niitä ei kauan ehtinyt katsella kun piti jatkaa oppaan perässä.

      Poista