torstai 10. joulukuuta 2015

Kesäisiä koskia

Koska talvi ei ole vielä tullut tänne etelään, niin laitan tähän muutaman kesäisen kuvan "maakuntamatkailusta". Kuten olen aiemmin (klik) kertonut, että olen alunperin Mikkelistä kotoisin ja siellä tulee ajoittain käytyä. Viime kesänä kävimme matkalla Mikkeliin pitkästä aikaa Miekankoskella sekä teimme pienen pistäytymisen Hirvensalmella Kissakoskella. En jotenkin ehtinyt tehdä postausta silloin kesällä, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan :).

Miekankoskelle on lyhyt matka viitostieltä poiketa. Sieltä löytyy kesäkahvio, Uittomuseo sekä Turun rauhan muistomerkki. Alueella voi myös kalastaa ja ilmeisesti kalavedet ovat hyvät. Lisää alueesta voit käydä lukemassa täältä.

Kun me olimme rannassa, niin siellä pyöri kuikka pariskunta, mutta valitettavasti sen verran kaukana, että en saanut oikein hyvää kuvaa niistä. 
.


Miekankoski ei ole mikään iso koski ja virtauskin on aika hiljainen.

Kalastajia on selvästikin ollut liikkeellä

Uittomuseossa oli esillä erilaisia metsureiden työvälineitä sekä kuvamateriaalia tukkien uitosta. Samassa rakennuksessa oli myös pieni käsityömyymälä, jossa myytiin paikallisten tekemiä käsitöitä.

Tukkilaisen kämppä


Turun rauhassa 1743 Ruotsi menetti maa-alueita Venäjälle ja silloin valtakunnan raja kulki Miekankoskella. Lisää Turun rauhasta voi käydä lukemassa täältä. Kovin ihmeellinen ei muistomerkki ole.

Hirvensalmella taas sijaitsee  Kissakoski, jonne on hieman pidempi matka viitostieltä, mutta jos ei ole kiire, niin kesällä kannattaa poiketa. Kesäisin siellä on kesäravintola, jossa kuulemma on hyvä ruoka. Me emme ruokailleet, mutta kahvit nautimme ja pullat olivat todella hyvät ja maistuvat. Kissakoskesta voit lukea lisää täältä.


 


Lohiportaat
Kissakosken sillan pieleen on istutettu aikoinaan punaisia lumpeita, mutta me emme niitä nähneet. Äitini kertoi pari viikkoa myöhemmin, että niistä oli ollut kuva Länsi-Savossa, joten olimme ilmeisesti liian aikaisin reissussa.

Hauska lohikäärme
Puula-Särvin valmistaa kalasäilykkeitä Kissakoskella ja heillä on myös myymälä siellä. Koska olimme liikkeellä sunnuntaina, niin emme päässeet ostoksille.

Kissakoskella on myös hauska sähkömuseo, jossa on monenlaisia sähköntuotantoon liittyviä esineitä sekä erilaisia sähköä vaativia entisajan tavaroita. Esillä on myös entisajan keittiö sekä olohuone. Tutustuminen museoon oli ilmaista.


Olihan meidän kuvattava tämä sukelluspuku. Näitä pukuja on käytetty aiemmin, kun on pitänyt tehdä töitä sukelluksessa. Sukeltajan tarvitsema ilma on tullut pukuun ilmaletkua pitkin pinnalta, jossa sähköllä toimiva pumppu on sitä pumpannut sukeltajalle.

 

Kävimme myös katsomassa Hirvensalmen kirkkoa. Kirkko on rakennettu harmaasta graniitista ja tiilistä ja se on valmistunut 1915. Kirkossa oli jokin tilaisuus, joten emme menneet sisälle, joten kuvat ovat vain ulkoa. Mielestäni kirkko on kaunis.
Tykkään kävellä hautausmailla, mutta kyllä tällainen sankarivainajien hautausmaa saa hiljaiseksi. Niin monta nuorta miestä on Hirvensalmi aikoinaan menettänyt.


Olen usein ajatellut, että kun on matkalla jonnekin, niin ei pitäisi olla kovin kiire, että ehtisi pistäytyä katsomassa uusia paikkoja. Aina voi oppia jotain uutta vaikka Suomen historiasta.

Oikein hyvää loppuviikkoa kaikille.

8 kommenttia:

 1. Voi, kosket ovat aina ihania! Kauniita kuvia olit saanut, näitä oli mukava katsella vallankin kuin ulkona sataa ja tulle ja säkkipimeää. Kiitos kesäisestä aurinkoisesta retkestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katinka ♥. Vesi on niin mun elementti.

   Poista
 2. Ihania nuo museot kauniita koskia. Mukavaa loppuviikkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritva ♥. Ihanaa kolmatta advettia sinulle.

   Poista
 3. Kesää kohti, CurryKaneli. Aina se tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kymmenen päivän päästä on talviseisaus ja sitten alkaa taas päivät pidentyä, ihanaa.

   Poista
 4. Kiitos taas virtuaalireissusta. Minulle tutuin koski on Langinkoski. Mietin noita pieniä "vanhanaikaisia" museoita, joissa ei ole kaikkia isojen museoiden härpäkkeitä ja tekniikkaa. Niitäkin tarvitaan. Yhden kesän muuten päivystin vuosia sitten vapaaehtoisena oppaana eräässä työläiskotimuseossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Liiolii :). Kyllä noita pikkumusoitakin tarvitaan. Ovat hyvin helposti lähetyttäviä ja niissä saa ihan rauhassa tutustua itseä kiinnostaviin asioihin.

   Poista