sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Nemoa etsimässä

Kuten jo edellisessä postauksessa kerroin, että suurin syy matkustaa Koh Taolle on, sukeltaminen. Ja niin oli meilläkin. Sekä Armastus että minä olimme kuulleet kehuja sukeltamisesta Koh Taolla sekä Koh Tao Diversista. 

Koh Tao Divers on suomalainen sukelluskeskus Koh Taolla. Koh Tao Divers on toinen Koh Taolle perustettu sukelluskeskus ja tällä hetkellä vanhin toiminnassa oleva sukelluskeskus. Ensi vuonna Koh Tao Divers viettää 30-vuotis synttäreitä. Heidän kotisivuilleen pääset tästä.

 


Oli todella kiva "sukeltaa suomeksi". Kerran aikaisemmin meillä on ollut suomalainen dyykiopas sukelluksilla. Muutenkin homma toimi hyvin "suomalaisittain". Aamusukkelluksille piti olla sukelluskeskuksella kello seitsemän ja kamojen pakkaamisen jälkeen laivalle lähdettiin puoli kahdeksan. Ja aikataulut piti. Meillä oli myös erittäin hyvä tuuri siinä mielessä, että aamusukelluksilla ei ollut ruuhkaa. Teimme viitenä päivänä aamusukkellukset ja yhtenä päivänä päivä sukellukset ja yhden yösukelluksen.

Tällä veneellä siirryttiin laivalle.

Kahtena ensimmäisenä päivänä näkyvyys oli todella huono. Pahimmillaan se oli vain noin kolme metriä. Kaiken kaikkiaan valokuvaaminen oli haasteellista, koska vedessä oli paljon pienhiukkasia, joka samensi veden, eikä kuvista saanut tarkkoja. Samoin välillä aika voimakkaat virtaukset vaikeuttivat kuvaamista, mutta tässä kuitenkin jokunen otos. Osan kuvista on ottanut Armastus.

Koh Taolla on paljon isoja kalaparvia. Emme olleet koskaan nähneet vastaavan kokoisia. Oli todella makea fiilis sukeltaa parveen. Ihan kuin olisi ollut kalakeitossa, kuten erään sukelluksen jälkeen yksi sukeltajatovereista totesi.


Lisäksi Koh Taolla oli todella paljon isoja meriahvenia todella paljon. Valitettavasti vaan niitä ei päässyt kuvaamaan läheltä, joten kameran salama ei riittänyt kunnolla.

Koh Taolla oli todella paljon myös vuokkoja ja vuokkokaloja.  Disneyn elokuvassa Nemoa etsimässä vuokkokala on Amphiprion ocellaris, joka on kauniin oranssin värinen. Vuokkokaloja on kuitenkin noin kolmekymmentä alalajia. Vuokkokalan englanninkielinen nimi on clownfish eli klovnikala, mutta nykyisin vaan kaikki puhuu nemoista. En oikein saanut selvää mikä näiden vuokkokalojen alalaji on. Minusta vuokkokalat ovat ihastuttavia. Yhdessä vuokossa asuu vuokkokalapariskunta, joka yhdessä huolehtii jälkeläisistä. Vuokkokala on myös siitä hauska, että se pystyy vaihtamaan sukupuolta. Naaras on urosta isompi kokoinen.


Koh taolla oli myös paljon tokkoja, jotka asuivat merenpohjassa yhdessä pienen ravun kanssa. Valitettavasti vaan ravut olivat liian nopeita tallentuakseen kuvaan, mutta tokko jäi usein joksikin aikaan puolustamaan pesäaukon suuta, joten siitä sai kuva. Suurin osa näkemistäni tokoista oli aivan valkoisia ja todella merenpohjan värisiä, mutta muutaman keltaisen ja tummanruskean tokon näin.

Safiirikeihäsrausku
Viirikala pariskunta
Perhoskala pariskunta
Blue ring angelfishTitan triggerfish kuuluu säppikalojen heimoon. Nämä kalat ovat kuuluisia siitä, että ne puolustavat reviiriään joskus todellakin agressiivisesti. Eräällä sukelluksella jouduin, en kuvassa olevan kalan, vaan hänen sukulaisensa hyökkäyksen kohteeksi. Olimme juuri laskeutumassa sukellussyvyyteen, kun huomasin, että säppikala tulee suoraan kohti. Silloin minulla mukana oli gopro, jolla yritin hätistellä kalaa pois kimpustani. Harmitti vaan, että en saanut laitettua goprota päälle, jotta olisin saanut kuvattua hyökkäyksen. No pääsin kyllä pinteestä, kun kala suuntasi huomionsa dive master-oppilaaseen, joka saikin räpyläänsä pureman. Dyykioppaamme Mikko sanoi sukelluksen jälkeen, että "taisteluni" kalan kanssa oli ollut todella hauskaa katseltavaa. Monen värisiä joulukuusimatoja


Tälle mureenalle en löytänyt suomenkielistä nimeä, mutta englanniksi on white-eyed moray eel. Näitäkin näkyi useita.


Upean iso lautaskoralli
Näihin merisiileihin tein meidän viimeisellä sukelluksella, joka oli yösukellus liian läheistä tuttavuutta.


Vaikka näkyvys ei ollutkaan erinomaista luokkaa, niin sukkellukset kaiken kaikkiaan olivat todella ihania. Iso kiitos siitä kuuluu meidän dyykioppaille Heidille, Tomille ja Mikolle. Sukelluksilla oli rauhallinen tahti ja me saatiin esittää toiveita, mihin päästään sukeltamaan.

Kaikkein upein kokemus ehkä kuitenkin oli meidän viimeinen sukellus, joka oli yösukkellus ja vielä uv-sukellus. Emme olleet koskaan tehneet sellaista sukellusta. Sukelluksessa käytetään uv-lamppua ja maskin päällä on keltainen visiiri. Siis se värimaailma, mikä koralleista näkyi, oli aivan uskomaton. Väreissä oli neonkeltaista, -punaista, -vihreää ja -sinistä. Lisäksi näimme muutaman ihanan pienen ravun ruokailemassa. Sukelluksella oli todella hyvin rauhallinen tahti, joten ehti rauhassa tutkia koralleja. Iso kiitos Tomille upeasta sukelluksesta. Tosin ihan sukelluksen lopussa en huomannut, että polveni meni liian lähelle merisiilin piikkejä ja sain polven yläpuolelle kahdeksan kappaletta piikin kärkiä. Tosin, ne olivat niin pieniä, että ne ovat jo saatu pois omatoimisesti. Mutta voin sanoa, että hieman kirpaisi. Mutta voin ehdottomasti suositella uv-sukellusta, jos on kokemusta sukeltamisesta ja yösukelluksista.

Kaiken kaikkiaan iso kiitos Koh Tao Diversille upeista sukelluskokemuksista. Voin lämpimästi suositella heitä. Ja jos kiinnostaa aloittaa sukeltaminen, niin Koh Tao ja Koh Tao Divers on hyvä paikka suorittaa vaadittavat kurssit. 


Ainut mikä ohuesti harmitti, että kun olimme sähköpostiyhteydessä ennen reissua Koh Tao Diversiin, niin emme tajunneet kysyä voisimmeko tuoda heille tuliasia. Mutta jos joku matkustaa sukeltamaan heidän kanssaan ja matkalaukkuun mahtuu, niin Juhla Mokka, Turunsinappi, ruisleipä ja salmiakki ovat aina tervetulleita.

Olihan tässä taas paljon kuvia, mutta kun kuvat kertovat enemmän kuin itse osaan.

Oikein hyvää alkavaa pääsiäisviikkoa kaikille.

8 kommenttia:

 1. Upeita kuvia, CurryKaneli! Ja mukava kuulla, että teillä oli onnistunut reissu. Sukeltaminen on kyllä hieno harrastus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu. Reissu oli todella onnistunut. Meressä on niin paljon nähtävää.

   Poista
 2. Todella upeat kuvat sukellus reissustanne. Hyvää pääsiäisviikkoa.♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritva. Oikein ihanaa pääsiäisviikkoa sinullekin ♥.

   Poista
 3. Mitkä kuvat ja värit!!! Voin vain kuvitella mitä tuo väriloisto on livenä!!!
  Missä syvyydessä sukelsitte?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merenalainen maailma on todella värikästä. Syvimmillään sukelsimme 30 metrissä, mutta enimmäkseen 15-20 metrin syvyydessä. Siinä syvyydessä on todella paljon nähtävää, eikä ilmaakaan kulu niin paljon, joten pystyy tekemään ainakin tunnin sukelluksen ja ehtii nähdä paljon.

   Poista
  2. Eikä vesikään liene niin kylmää, kuin näillä leveyksillä ;-)
   Oli ihan pakko tulla kurkkaamaan kuvia taas kertaalleen, niin ihania ne on!

   Poista
  3. Kiitos Rouva Kivitikka :). Veden lämpötila oli 27-29 astetta sukellustietokoneen mukaan, joten kylmä ei päässyt tulemaan. Vaikka meillä olikin pitkähihaista päällä, niin molemmilla puku oli todella ohut.

   Poista