sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Split

Joulukuu on jo hyvässä vauhdissa ja itsenäisyyspäiväkin on vietetty. Palaan kuitenkin vielä syksyiseen matkaamme parin postauksen verran. 

Yhtenä päivänä teimme päiväretken Splitiin linja-autolla. Matka maksoi 25 kunaa henkilöltä eli noin kolme ja puoli euroa. Koska rantatiellä ajeltiin suurimmaksi osaksi vain 60 kilometriä tunnissa, niin matka kesti reilut puolitoista tuntia. Splitissä aloitimme tutustumalla Splitin vanhaan kaupunkiin, joka on saanut alkunsa roomalsien keisari Diocletianuksen rakentamasta palatsista. Diocletianus oli kotoisin näiltä main ja rakennutti itselleen 300-luvun alussa kesänviettopaikan ja myöhemmin vetäytyi viettämään eläkevuosiaan palatsiin. Palatsi on nykyisin Unescon maailmanperintökohde. 

Peristil-aukio ja oikealla Katedrala Svetog Dujma -kirkkon sisäänkäynti
Katedrala Svetog Dujma -kirkkon campanile-torni 

Torniin pääsi tutustumaan kymmenellä kunalla. Päätimme Armastuksen kanssa käydä katsomassa näköaloja, joita oli kehuttu eri matkailusivuilla.
Yksityiskohta tornin seinästä
Aluksi portaat olivat kiveä ja aika korkeat, mutta tukevat kiviseinät tuntuivat turvallisilta.
Kiviportaiden jälkeen oli pieni tasanne, josta oli nämä portaat varsinaiseen torniin. Itse tornin sisällä oli metalliportaat, joista ei valitettavasti ole kuvia. Täytyy sanoa, että jos olisin tajunnut etukäteen minkälaiset portaat tornin sisällä on, en olisi lähtenyt kiipeämään torniin. Olen "lievästi" korkeanpaikankammoinen ja tuo kirkontorni on luultavasti pelottavin paikka, jossa olen käynyt. Torni oli täynnä ylös ja alas meneviä ihmisiä ja rautaportaat olivat melko kapeat ja "tärisivät" kun ihmiset liikkuivat niillä, myös tornin ikkunaaukot olivat mielestäni melko suuret. Jopa Armastus sanoi, että häntäkin hieman pelotti.


Näköalat olivat kyllä todella upeat, mutta minusta tuntui, että pystyin vasta näistä kuvista katsomaan, miltä Split näytti yläilmoista. Sen verran sydän tykytti (pelosta) siellä ylhäällä.

Kirkontorniin kiipeämisen jälkeen olin sen verran "järkyttynyt", että en pystynyt keskittymään oikein mihinkään, joten tässä on sekalaisia kuvia Splitistä. Itse palatsista jäi näkemättä suurin osa, mutta ehkä sitten ensi kerralla.
Paikallista taidetta
Tämä tori oli aivan palatsin vieressä. Samalla torilla myytiin myös elintarvikkeita ja muuta tarpeellista kodin pikkutavaraa


Todella hauska suihkulähde

Valitettavasti tämän kirkon nimi jäi kirjoittamatta ylös


Splitin Riva eli rantakatu

Pari kuvaa vielä matkamuistoista, joita myytiin Rivalla. Kovasti esillä oli paikallisten käsityöläisten tekemiä matkamuistoja.Emme ehtineet tutkia Splitistä kuin pienen osan, mutta vanha kaupunki oli todella viehättävä. Juttelin hetken parin paikallisen nuoren naisen kanssa ja heidän mielestään päivä oli kylmä. Sanoivat, että tuntuu siltä, että talvi tekee tuloaan. No meistä pohjoisen ihmisistä se reilun kahdenkymmenen asteen lämpö tuntui ihanalta. Ja se auringonvalo vasta huikaiseva olikin. 

8 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Oikeastaan ihan hyvä, että jäi niin paljon näkemmättä, niin voi mennä Kroatiaan toistekin :).

   Poista
 2. Huh, nuo portaat kuulostivat pelottavilta. Onneksi uskalsit tulla sieltä alas. Minusta kun tuo alastulo on vielä hurjempaa kuin ylöspäin kiipeäminen. Vaan hienot on maisemat. Split kuulostaa ja näyttää tosi kiinnostavalta kaupungilta. Kiitos kierroksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Tuulia. Alastulo oli todella pelottavaa. Yhdessä kohdassa oli sellainen kohta, että mietin jos liukastun, niin ne rappuset olivat suoraan ikkuna-aukkoa kohtaan ja vaikka siinä oli se kaide, niin siitä välistä olisi kyllä sujahtanut ulos.

   Poista
 3. Kaunista on! Harmi, että kierroksesi meni myttyyn tornissa käynnin jälkeen. :-(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Split on todella kaunis ja viehättävä kaupunki. No ensi kerralla sitten pysyn pois tornista, niin näen muutakin kaupungista :).

   Poista
 4. Kiitosta vaan, tuli ihan hillitön matkakuume =D. Ihania kuvia, tuntuu kuin itse olisin käynyt tuolla. Mielenkiinnolla jään odottaamaan lisää =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katinka. Voin lämpimästi suositella Kroatiaa. Siellä on niin paljon nähtävää ja kuvattavaa. Mietittiin puolisoni kanssa, että jos olisimme ajaneet autolla sitä rantatietä, niin meillä olisi mennyt varmaan koko päivä, kun olisi pitänyt pysähtyä kuvaamaan. Eli jos matkaatte sinne, niin varaa tarpeeksi muistikortteja =D.

   Poista