torstai 29. lokakuuta 2015

Miksi mennä metsään

Reilu viikko sitten kävimme laittamassa mökin talvikuntoon. Mökki ei ole pelkästään meidän vaan Armastuksen puolelta perikunnan. Mökki on soveltuu vain kesäkäyttöön ja on hyvin pieni, mutta meistä aivan ihana paikka kesäisin. Parasta mökissä on se, että se sijaitsee merenrannalla, tosin 80 rappusta rannasta ylöspäin :). Toinen hyvä asia on se, että meiltä kotipihalta on vain 76 kilometriä mökille. Talvellakin voi käydä katsomassa, että kaikki on kunnossa.

Yleensä emme ole yötä enää lokakuussa, mutta nyt olimme yhden yön, koska Armastus halusi tehdä linnunpönttöjä :). Sillä aikaa kun Armastus sorvasi niitä pönttöjä, minä päätin lähteä katsomaan löytyisikö suppilovahveroita. Mökin lähellä on paikka, josta yleensä löytyy hyvin suppilovahveroita. Usein jopa niin paljon, että kaikkea ei jaksa edes kerätä. Mutta tänä syksynä ei suppiloita näkynyt. Onneksi oli ottanut mukaan pikkukamerani Nikon Coolpixin, joten sienestys muuttui kuvaamiskesi. Joten tässä on muutamia kuvia metsästä. 

Luin jostain joku aika sitten (olisiko ollut Hesari) jutun, että liikkuminen metsässä tekee hyvää terveydelle. Ja uskon siihen todellakin vaikka puita ei halaisikaan eikä niitä sieniäkään löytyisi, niin metsäsässä liikkuminen antaa paljon.


Peurat ja hirvet ovat ajan saatossa tehneet hyvät polut metsään.
Viime vuosina mökin lähimetsään on ilmestynyt yhä enemmän ja enemmän luppoa (lat. Bryoria fuscescens). Se on hyvä asia, koska luppo, joka on pensasjäkälä, on erittäin herkkä ilmansaateille. Metsässä siis ilma on puhdistunut niiden vuosien aikana, joita olemme mökillä viettäneet.
Olisi mielenkiintoista tietää mikä ötökkä on syönyt tuollaisen kuvion koivunlehteen

Nämä suppilovahverot jätin metsään, kun ei niistä kuitenkaan olisi ateriaa saanut aikaiseksi.
Kosteus oli tiivistynyt pisaroiksi hämähäkin verkkoon
Kovin ahkera Armastus oli ollut metsäretkeni aikana. Monta uutta kotia oli valmistunut linnuille. (Kuva on Armastuksen ottama kännykällä). Mökin pihapiirissä kesäisin pyörii talitiaisia, sinitiaisia, peippoja, kirjosieppoja, närhiä, käpytikkoja, mustarastaita sekä räkättirastaita. Joskus on näkynyt myös kuusitiaisia, töyhtötiaisia, puukiipijöitä, palokärkiä, hiiripöllöjä ja joku pikku haukka. Vaikkakaan ei ihan pihapiirissä, niin muutamana vuonna olemme nyt ihailleet merikotkaperheen liitelyä mökin yläpuolella. Lähistöllä ilmeisesti pesii marikotkapariskunta ja he ovat onnituneet kasvattamaan ainakin yhden poikasen jo useampana kesänä.

       

Toivotavasti hyvät syyskelit jatkuvat vielä pitkään.

Oikein hyvää ja kaunista loppuviikkoa ja  pyhäinpäivää kaikille. 

6 kommenttia:

 1. Aivan ihania kuvia syksyisestä metssästä! Teillä on mökki todella hyvän matkan päässä. Olen aina sanonut, että jos minulla olisi mökki sen tulisi olla alle 100 kilsan päässä =D. Ihanaa syksyä <3!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katinka :). Kuvauksellista syksyä myös sinulle ♥.

   Poista
 2. Ihanat kuvat ja tosiaan hyvä lyhyt matka möksälle. Joskus kun olin pieni, meidän perhe harkitsi pienen hetken Lapin mökin ostoa. Siellä oltaisiin sitten oltu koko kesä, ei mitään viikonloppu- tai päiväretkiä. Onneksi se jäi. Perheen (vanhempieni) nykyiselle mökille ajaa kolmisen tuntia, se on siedettävä matka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liiolii :). Mökki Lapissa olisi hieno, mutta siellä pitäisi sitten todellakin pystyä olemaan koko kesän. Ihan ei viikonlopuksi viitsisi mennä.

   Poista
 3. Tänä syksynä on kyllä ollut ihan uskomattoman ihanat kelit! Tajusin nyt vasta kun sanoit.

  Komeita linnunpönttöjä on miehesi tehnyt. Jäin vain (blondina) miettimään, että miten nuo puut saadaan ontoiksi, kun ilmeisesti nuo pyöreät on puunrungosta tehty...

  Hienoja kuvia! Suosikkini on tuo hämähäkinverkkokuva. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu :). Itseasiassa koivu oli lahonnut sisältä ja siitä Armastus sai idean niihin linnun pönttöihin. Hieman vaan taltalla poisti lisää sisustaa ja sitten vaan reikä yhteen kylkeen ja katto ja pohja ja niin pönttö oli valmis. Nyt ne on jo puissa mökillä, niin kelpaa ensi keväänä lintujen asuttaa uusia pönttöjä. Meillä on jo reilut kymmenen Armastuksen tekmää pönttöä ja lähes kaikissa viime kesänä asusti lintuperhe.

   Poista