maanantai 2. syyskuuta 2013

Puutarhahommia

Nyt yritän kirjoittaa blogia iPadin kautta. Saa nähdä onnistuuko.

Joskus reilu 10 vuotta sitten kun muutimme nykyiseen asuntoomme, olin todella onnellinen kun sain pienen puutarhan, johon pääsin istuttamaan kukkia. Mökillä ei minkään kasvattaminen oikein ollut onnistunut, kun siellä maa on niin hapan eikä multaakaan löydy mistään. Ja sen minkä sai kasvamaan kävi peurat ja jänikset syömässä pois. Jopa terassilla olleet samettiruusut kelpasi. Vain narsisit eivät ole kelvanneet kenellekään:).

Edelliset asukkaat eivät olleet juurikaan istutelleet kukkia puutarhaan. Yksi kärhö, joka voi edelleen hyvin vaikka joutuikin vaihtamaan paikkaa, yksi sireenipensas ja linjoja, joissa oli järkyttävä määrä liljakukkoja. No liljat saivat häädön, kun joka paikassa sanottiin, että kukoista pääsee eroon vain kun hävittää liljat. Lisäksi pihalta löytyi raparperipuska ja kolme mustaherukkapensasta ja yksi punainen. 

Muutimme elokuussa ja silloin syksyllä istutin vain muutaman tulppaaninmukulan. Tarkoitus oli miettiä talven aikana mitä mihinkin istuttaa. Talvi siis meni puutarhalehtiä lukiessa ja haaveillessa. Keväällä oli erään puutarha-asiantuntijan ohjelma televisiossa, jota myös seurasin silmä kovana. Kyseinen puutarha-asiantuntija rakasti jättipoimunlehteä ja istutti sitä joka ohjelmassa. No minä siis ajattelin olevani trendikäs ja istutin myös omaan puutarhaani tätä todella helposti leviävää kasvia. Siis minkä virheen teinkään!!! Siis siinä on kasvi, joka todella leviää ja leviää. Minä hullu istutin vielä useampaan kohtaan ko. kasvia. Jättipoimunlehti on todella hyvä maanpeittokasvi. Peittää alleen kaiken muun ja tukahduttaa muiden kasvien kasvun.

Nyt olen useampana vuonna yrittänyt päästä eroon siitä kasvista ja tänään sitten saimme Armastuksen kanssa kaivettua viimeiset jättipoimunlehdet pois puutarhastamme. No nyt on siis yksi kukkapenkki ilman kasveja ja mietintämyssyn alla, mitä siihen istuttaisi. Siinä siis mietittävää talveksi. Tosin jos tulppaaneja haluaisi kasvattaa niin nyt pitäisi päättää mitä väriä ja kuinka paljon. 

Hauskana yksityiskohtana voin kertoa, että veimme muutama vuosi sitten tätä jättipoimunlehteä mökille ja heitin sen yhteen kivenkoloon ja päälle vähän kompostia. Siellä se nyt kukoistaa eikä sekään näytä kelpaavan millekään metsänelävälle =D.

Tämä seuraava kuva ei mitenkään liity puutarhaamme vaan on otettu viime tammikuussa lomalla Egyptissä hotellin puutarhassa. Olisihan se ihanaa, jos täälläkin kasvaisi tällaisia.
 

4 kommenttia:

 1. Anonyymi5/9/13 14:44

  Ihana blogi sinulla! Sipulikukkia ei voi koskaan olla liikaa... Lumikellot pilkistämään lumen seasta, kevätkellojen,krookusten ja skillojen seuratessa perässä. Kevät kurjenmiekkaa ja monta erilaista tulppaanilajiketta : ) Nyt vaan taimitarhoille ihastelemaan erilaisia sipulipusseja! Väreistä: itse ajattelin omalla pihallani; että alkukevään kukinta olisi sinivalkoista; mutta ei se ihan toteutunut; koska krookuslaariin oli eksynyt väärät sipulit ja niin pihaa koristi sinisen ja valkoisen lisäksi myös keltainen! Eli yllätyksiin on syytä varautua : ) t. Katjuska

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katjuska :). Tulppaaneja varmastikkin istutan, mutta päätin siirtää pari jaloangervoa toisaalta jo nyt tähän kukkapenkkiin ja ostin yhden jalokellon, joka myös löysi paikan penkistä.

   Poista
 2. Niinhän se usein menee, että sitä mitä oikein yrittää pitää hengissä, ei onnistu ja se, mitä haluaa hävittää leviää....
  Meillä takapihalla elämänlanka on sellainen joka peittää alleen kaiken muun.
  Muutimme muuten taloomme marraskuussa ja ensimmäinen kevät ja kesä ja syksy oli mielenkiintoista aikaa, kun ei tiennyt ollenkaan mitä mistäkin pukkaa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan tunteen kun keväällä ihmetteli, että mikä sieltä penkistä nousee. mä kyllä tykkään, että puutarha olisi mahdollisimman helppohoitoinen ja olisi runsaasti kasveja. ainut vaan on, että keväällä jaksan taistella rikkaruohoja vastaan ja saan pidettyä ne ojennuksessa, mutta yleensä loman aikana ne ehtii vallata puutarhan ja loppu kesä on hiljaista alistumista. Tänä syksynä on vielä yhden kukkapenkin perkaus. Siitä pitää ottaa kasvit pois ja yrittää saada kaikki rikkaruohojen juuret pois ja sitten taas laittaa kasvit uuteen järjetykseen :)

   Poista