sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Kirkkokivet

Huhtikuun puolivälissä olimme muutaman päivän vanhempieni luona hieman auttelemassa heitä keväthommissa. Lisäksi päätimme Armastuksen ja Äidin kanssa käydä piknikillä kirkkokivillä.

Kirkkokivet ovat Mikkelin Otavassa sijaitsevat siirtolohkareiden muodostama "kirkko". Muodostelmalla on ikää yli 10000 vuotta. Kahden suurimman lohkareen korkeudet ovat 12 metriä ja 18 metriä. Nykyisin kivien keskellä on laavu ja makkaranpaistopiste. Laavua hoitaa paikallinen Tikkalan kyläyhdistys.

Laavun seinällä olleen esitteen mukaan paikka on pakana-aikana ollut uhripaikka. Nuijasodan aikaan kyläläiset ovat piilotelleet siellä venäläisiä. Myöhemmin paikka on ollut Tikkalan kyläläisten lepopaikka ja sadesuoja, kun he ovat menneet kirkkoon Otavaan. Tästä ilmeisesti johtuu paikan nimi. Joskus 1900-luvun alkupuolella paikalliset pontikankeittäjät ovat pitäneet pannujaan siellä.

Kirkkokiville pääsee ajamalla Tikkalantietä, jolla on opasteet Kirkkokiville. Tarkempi osoite on Tikkalantie 23. Loppumatka 700 metriä pitää kulkea melko vaikea kulkuista polkua. Tikkalantien varressa ei ole kovin kummoisia parkkipaikkoja, mutta onneksi liikenne ei ole myöskään vilkasta.

Paikoitellen oli vielä lunta metsässä


Eteensä on syytä katsoa, ettei kompastu
Uusi silta ja vanha silta

Välillä noustaan kivistä polkua


Välillä polku kulkee tasaisemmassa maastossa
Tämä lampi oli vielä jäässä
Matkalla on paljon erikoisia kiviä sekä siirtolohkareitaSitä, mitä tuo keltainen noissa kivissä on, en tiedä.
Pitihän sitä kuvata muutakin kuin kiviä

Siinä ne nyt on

Laavu ja makkaranpaistopiste
Kylläpä kevään ensimmäinen makkara maistui hyvältä
Ja kahvin kanssa maistui lämmitetyt pullat
Kirkkokivet on todella mielenkiintoinen paikka. Ne on rahoitettu luonnonmuistomerkkinä 1992. Tuo laavu on rakennettu 2009 maan omistajan luvalla. Jos joku miettii, että miksi näin aikaisin keväällä retkeilimme tuolla, niin voin sanoa, että kesällä pitää olla hyvät offit mukana. Mutta lämpimästi suosittelen käymään jos tuolla päin liikutte. Ei taida Suomesta toista vastaavaa paikkaa löytyä.

Samalla reissulla kävimme katsomassa kesäistä uimapaikkaamme, jossa oli aivan yhtä rauhallista kuin kirkkokivilläkin.


Myös paikallisella "lintulammella" kävimme katsomassa, josko joutsenet olisivat jo tulleet. Kyllähän siellä yksi pari oli, mutta kun olivat päättäneet pysyä hieman kauempana rannasta, niin tämä kuva ei ole kovin hyvä, mutta tuo kaulan asento on niin kaunis, joten laitan tämän kuvan ja olihan se päivän päätös.


Nyt sitten toivotaan, että tulee hieman lämpimämpää, jotta pääsee oikein kunnolla puutarhahommiin.

Oikein hyvää alkavaa viikkoa kaikille.

10 kommenttia:

 1. Upeita kuvia. Toivotaan että ilman lämpenevät:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritva :). Ainakaan tänään ei keli täällä etelässä ollut kovin lämpöinen enemmänkin sateinen.

   Poista
 2. Voi miten upea ja todella kuvauksellinen paikka! Ja ihania kuvia olit ottanut. Jos koskaan eksyn tuonne päin niin käyn kyllä varmasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katinka :). Kuvia tuli todellakin otettua. Ehdottomasti on käymisen arvoinen paikka. Tosin sinne ei pääse veneellä ;).

   Poista
 3. Kylläpä kivillä on kokoa ja näköä, olis varmasti käymisen arvoinen paikka...ehkä joskus :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin oli kivillä kokoa. Kaikenlaista jännää se luonto osaakin muokata.

   Poista
 4. Mielenkiintoinen paikka kerrassaan. Olisi just mun makuun. Hitsi, nyt alkoi tehdä mieli grillattua makkaraa. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu, kun kävit jättämässä kommentin. Nyt sitten vaan suunta kohti Otavaa ja niitä kirkkokiviä. Siellä kyllä kelpaa grillata :).

   Poista
 5. Olipas isoja kivenlohkareita ja kivoja luontokuvia muutenkin. Mielenkiintoinen paikka, ihana tuo laavukin makkaranpaistoon ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanna. Uskomaton paikka ja kun ajattelee, että jääkausi on sen muovannut. Onneksi on sellaisessa paikassa, ettei sitä ole koskaan tuhottu.

   Poista